Lagere hypotheek door nieuwe private leaseauto

Woningkopers moeten oppassen met de aanschaf van een nieuwe auto via private lease. Nieuwe private leasecontracten worden per 1 april namelijk voor 100% geregistreerd bij het BKR. Dat gebeurt nu nog voor 65% van het leasebedrag. Wie een huis wil kopen, kan daardoor mogelijk tienduizenden euro’s minder lenen.

Sunny Schenkers, expert lenen bij vergelijkingssite Pricewise, geeft een voorbeeld. „Stel dat jij en je partner een gezamenlijk inkomen van €66.000 per jaar hebben, dan kunnen jullie zonder private lease een hypotheek krijgen van €334.000. Met een private leasecontract van 48 maanden waarbij je maandelijks €350 betaalt, is dit nog maar €235.000”, rekent hij voor. „Dat scheelt je dus zo een ton, terwijl de totale kosten voor je leasecontract maar rond de €17.000 liggen. Als je in de nabije toekomst van plan bent een hypotheek aan te vragen, kan het raadzaam zijn te wachten met private lease.”

Niet op de hoogte

Uit onderzoek van Pricewise blijkt echter dat 42% van de Nederlanders niet weet dat private lease de maximale hoogte van een hypotheek kan beïnvloeden. Van de private leaserijders is 30% niet op de hoogte van de nieuwe regels per 1 april.

Volgens Schenkers kan private lease ondanks een BKR-registratie wel een fijne manier van autorijden zijn. „In eerste instantie klinkt leasen voor veel consumenten erg duur. Uit ons onderzoek blijkt dat ruim zeven op tien private leasers toch vindt dat het gemak van leasen opweegt tegen de kosten daarvan. Leasen geeft namelijk een bepaalde zekerheid. Zo weet je elke maand weer wat je betaalt en zijn de autoverzekering en wegenbelasting inbegrepen.”

Bron: ANP/HH

Door: Redactie DFT