Bijtelling motor

Hoe werkt de bijtelling van een motor?

De regels rond de bijtelling voor een auto van de zaak worden elk jaar weer strenger. Maar wie zich op twee in plaats van op vier wielen verplaatst, heeft geen last van de hoge bijtelling. Integendeel, wie zijn motor boekt als bedrijfsmiddel rijdt privé meestal voor een prikje.

Net als bij een bedrijfsauto mag je bij een motor van de zaak alle kosten aftrekken, zoals benzine- en onderhoudskosten, verzekering, motorrijtuigenbelasting en de afschrijving. Maar de bijtelling wordt bij een motor heel anders berekend dan bij een auto. Rijd je zoals de meeste ondernemers privé meer dan 500 kilometer in je auto van de zaak, dan wordt een percentage van de fiscale waarde (consumentenprijs + alle opties inclusief btw en bpm) van die auto bij je inkomen opgeteld en betaal je daarover inkomstenbelasting. Het percentage hangt dan af van de CO2-uitstoot van de auto. Als je 600 kilometer privé rijdt, betaal je net zoveel als wanneer je vier keer per jaar met je bedrijfsauto naar Zuid-Spanje op vakantie gaat.

Alleen belasting over afgelegde privékilometers

Motorrijders daarentegen betalen alleen belasting over de werkelijk afgelegde privékilometers. Daarbij kijkt de Belastingdienst naar de gemaakte, totale kosten per kilometer. Als jouw motor over het hele jaar berekend 24 cent per kilometer kost en je geeft op dat je 5.000 kilometer privé rijdt, krijg je een bijtelling van 1.200 euro (5.000 * 0,24). Daarover moet je afhankelijk van je inkomen 42 of 52 procent belasting betalen (dus 504 of 624 euro). Bij een kleine gezinsauto betaal je vanwege het bijtellingspercentage al snel vier keer zoveel aan belasting. Zakelijk motorrijden is hierdoor zeker het overwegen waard.

Neem direct contact op

Heb je vragen over het aanvragen van een financial lease als startende ondernemer? Neem gerust contact op!