Tesla stelt alle superchargers in Nederland open voor andere merken

Van origine zijn Tesla Superchargers voorbehouden aan Tesla-gebruikers. Maar heel langzaam is Tesla aan het kijken of deze ook beschikbaar kunnen worden gesteld aan gebruikers van elektrische auto’s van andere merken. Het leveren van energie kan immers best lucratief zijn.

In ieder geval besloot Tesla dat men bij wijze van proef tien Nederlandse Supercharger-locaties open zou stellen voor elektrische auto’s van andere merken. Dat was al heel goed nieuws voor de meest gebruikers aangezien deze snellaadpleinen op behoorlijk gunstige locaties staan. Het ging hierbij immers om populaire Superchargers zoals die bij Apeldoorn Oost, Breukelen, Duiven, Eemnes, Hengelo, Meerkerk, Naarden, Sassenheim, Tilburg en Zwolle.

Nu laden bij 54 superchargers

Dit was nog slechts een proef, waarbij Tesla de doorloop en congestie zou evalueren. De resultaten stemden kennelijk tot tevredenheid. Tesla heeft nu namelijk álle Superchargers in Nederland opengesteld voor elektrische auto’s van alle merken, mits die een CCS2- of CCS2-Combo aansluiting hebben. Dat is, enkele oudere modellen uitgezonderd, bij nagenoeg alle elektrische auto’s het geval. Dat betekent dat iedereen met een elektrische auto gebruik kan maken van alle 54 Tesla Supercharger-locaties die Nederland rijk is. Tesla benadrukt echter dat het nog steeds een pilot is. Er is nog een kanttekening: de SuperChargers zijn van origine voor Tesla’s bedoeld. Die hebben het laadpunt net naast het achterlicht en parkeren achteruit in. Wie de laadpoort meer aan de zijkant heeft zitten moet toch even goed kijken, aangezien de laadkabels van de Tesla Superchargers niet al te lang zijn. Auto’s met de laadpoort aan de voorzijde kunnen uiteraard het beste vooruit inparkeren.

Prijzen

Snelladen is vanwege de hoge kosten van de laadinfrastructuur duurder dan laden aan een normaal oplaadpunt. Dat is ook bij de Superchargers het geval, waar je ongeveer € 0,70 per kWh betaalt, ongeveer het dubbele van het tarief bij een openbaar AC-laadpunt. Overigens variëren de prijzen van de Tesla Superchargers per locatie en tijd. Als je vaker gebruik wilt maken van de Superchargers kun je ook een abonnement bij Tesla afsluiten, dat kost € 12,99 per maand. Het voordeel daarvan is dat je dan nog maar ongeveer € 0,30 per kWh betaalt. Dat scheelt behoorlijk, zodat je de kosten van het lidmaatschap al hebt terugverdiend als je meer dan circa 32 à 34 kWh per maand afneemt.

Tesla app 54 Superchargers Nederland opladen alle merken

Via de Tesla-app

Om een elektrische auto van een ander merk op te kunnen laden bij een Tesla Supercharger, zul je eerst de Tesla-app moeten installeren op je smartphone. Die is er uiteraard voor zowel iPhones als Android-toestellen. Na installatie moet je een account aanmaken en je betaalgegevens invullen. Daarna kun je via het menu-item “Uw niet-Tesla opladen” zoeken naar een Supercharger-locatie in de buurt. Tesla laat daarbij heel netjes zien hoeveel laadzuilen er nog beschikbaar zijn en wat de actuele tarieven zijn. Bij aankomst ter plekke kies je een vrije laadzuil uit, parkeert daar je auto en sluit de laadkabel aan. Daarna kun je in de Tesla-app de desbetreffende laadzuil selecteren en het laadproces activeren.

Auteur: Bas van der Weerd